Невибаглива аквілегія: довго і пишно цвіте

Автор: admin

Посухостійка аквілегія, або водозбір, часто росте в садах зовсім без догляду. Цвітіння припадає на червень-липень, і триває приблизно місяць (до 35 днів). Деякі сорти і гібриди здатні цвісти з червня до заморозків, інформацію про такі сорти ви знайдете на сайті barra.com.ua. Це прекрасна рослина для півтіні з дуже рясним і незвичайним цвітінням, діаметр квітів до 10 см. Висота прямостоячого куща до 1 м.

Аквілегія в перший рік після посіву випускає прикореневу розетку листя і нарощує кореневу систему. Зацвітає на другий рік, однак піку декоративності досягає на третій рік. Завдяки самосеву відновлення посадок відбувається непомітно для садівника. Необхідно просто проривати густі сходи, і вчасно видаляти старі кущі, звільняючи місце для молодих.

Невибаглива аквілегія: довго і пишно цвіте

Якщо у вас є домашні насіння, аквилегию найпростіше посіяти відразу в грунт під зиму або ранньою весною. При весняному посіві спочатку потрібно місяць потримати насіння в холодильнику у вологому піску, насіння зійде через 20-30 днів після посіву. Грядку з посівами потрібно регулярно помірно поливати, не допускаючи утворення земляний кірки. При появі сходів проводять прополювання від бур’янів і проріджування.

Аквилегию з магазинних насіння краще виростити на розсаду. Перед посівом помістіть насіння в холодильник на 4 тижні на стратифікацію (у вологий пісок в зіп-пакеті). Посів роблять у березні.

Насіння, перемішані з піском, просто розсипають по поверхні субстрату. Зволожують з пульверизатора, накривають пакетиком або кришкою контейнера. Пророщувати аквилегию потрібно в темному прохолодному місці (температура 16-18°С). Щодня потрібно провітрювати і стежити за тим, щоб постійно була помірна вологість. Коли з’являться сходи, укриття прибираємо і розміщуємо розсаду на західному або східному теплому підвіконні (там, де не буде палючого полуденного сонця). В стадії пари справжніх листочків рослини пікірують і дорощують в тому ж режимі: потрібна тривала освітленість без пекучого сонця, тепло і помірна вологість. Перед висадкою в грунт розсаду потрібно загартовувати протягом пари тижнів. Висаджують на постійне місце на відстані 20-40 см Розсада при цьому повинна мати мінімум 5-6 справжніх листків.

Місце аквілегії відводять в півтіні, щоб ніжна зелень не згоріла під палючим сонцем. Якщо хочете помістити аквилегию на сонячній клумбі, доведеться пересаджувати розсаду в кінці літа після дорощування на навчальній грядці в тіні. На сонці підросла аквілегія теж буде зростати, але цвітіння скоротиться і не буде таким рясним.

Аквілегія активно розмножується самосівом. Але такий спосіб розмноження прийнятний для сортових рослин. Якщо ви придбали гібрид, його потрібно розмножувати поділом куща або живцюванням.

Невибаглива аквілегія: довго і пишно цвіте

Догляд за аквилегией гранично простий: рослина є посухостійких, поливи необхідні в періоди тривалої посухи. Дуже позитивно позначається на цвітінні аквілегії підживлення органікою або комплексними добривами. Важливо також вчасно видаляти бур’яни.

Якщо ви поселіть аквилегию на своїй ділянці, вона буде радувати вас приголомшливими квітами багато років. Важливо кожні 4-5 років оновлювати гібридні кущі діленням, а сортові просто видаляють старі, залишаючи молоді від самосіву.

Якщо літо виявиться дощовим і сирим, аквілегія може захворіти борошнистою росою. Допоможе звичайна обробка фунгіцидом.

У перший рік перед зимівлею молоді кущики рекомендується утеплювати перегноєм і шаром опалого листя. В цілому ж аквілегія морозостійка рослина і в умовах Середньої смуги зимує без укриття.